tisdag 22 februari 2011

You speak English ? - Meiyou!

Frustationen och tålamodet prövas ofta i detta land. Givetvis är det vi som kanske tar allt för givet men i många fall hoppades man att språkkommunikation mellan människor från olika världar var lite enklare.
Saker som vi tycker kan vara självklara hemma i Sverige kan upplevas mycket komplicerade här, det grundar sig givetvis att vi inte har samma grundsyn .
Shanghai är en stad som är anpassad för västerlänningar, det finns ett fantastisk utbud av västerländska restauranger, barer, affärer osv.... ett enormt smidigt Metro system, taxibillar i massor m.m.
Det går verkligen inte att klaga.

Men något som är tufft, är kommunikationen mellan västerlänningar o kineser, många kan inte läsa och kan inte göra sig förstådda på mer än kinesiska. Hemma är vi så vana att vi kan skriva och läsa, vi kan tala minst ett par meningar engelska och kanske ett språk till.
Detta var svårt för oss i början av vår vistelse här, att alltid tänka på att få allt nerskrivet på kinesiska innan man exempelvis sätter sig i taxin, det hände i början att vi till och med blev nekade taxi för de förstod inte vart vi skulle.  Det är då man får bita sig i tungan och tänka efter, vi är på ett äventyr i Kina, och allt är inte enkelt, det är också det som är charmen med det hela.

Vart man än går och tar sig, har man ett visitkort till det ställe man ska till, där står på kinesiska, adressen, ofta även en karta så blir det lite enklare för taxichaufförerna. Så det får man tänka på, så snart man finner något man vill besöka igen, ta ett visitkort så blir det enklare nästa gång du ska ta dig dit.

Jag har inskaffat mig två stycken visitkorts "pärmar", i lagom storlek så man alltid kan ha dem med i väskan. Dessa gör vår vardag betydligt enklare vill jag lova.


Kram kram från ett soligt Shanghai och 9 plusgrader !

1 kommentar:

  1. Jag har en mycket trevlig "taxiguide" jag kan skicka till dig om du vill (kanske är det något ställe du inte besökt ännu) - den innehåller Peking också om ni ska upp dit vid tillfälle också kanske...

    Sen är ett tips att lära sig "taxikinesiska" (höger, vänster, rakt fram, vänd, stanna, vi är framme) - då klarar du dig med en karta i handväskan också... ;-)

    SvaraRadera