torsdag 27 oktober 2011

Månadslunchen

En gång i månaden arrangerar Svenska klubben här i Shanghai en lunch , dit givetvis alla är välkomna. Igår var det dax och ca 25 svennisar intog Isola Bella, en italiensk restaurang som ligger här i stan.

Denna gång började vi lunchen med att Anna- Lena, vår beresta och lärorika ordförande i SK , gav oss 2 fantastiska restips från Kina. Hon hade arrangerat detta mycket bra, hon visade bilder på stortavla och hon är en mycket bra talare. Båda resemålen var mycket intressanta, men av helt olika karatär.



Det första resetipset. Uppe nästan så lång norr du kan komma i Kina, där finns en stad som heter Harbin. Denna stad grundades av ryssarna på slutet av 1800 talet och den ligger inte så långt ifrån Transibiriska järnvägens slutstation Vladivostok. På de bilder Ann-Lena visade kunde man se tydligt att Ryssland hade satt sin prägel på denna stad, moskéer och västerländs arkitektur. En stor skillnad från andra kinesiska städer. Det speciella med denna stad är att varje år arrangeras det en is och snöfestival i januari månad, och det var givetvis denna upplevelse Anna Lena hade besökt och som vi fick ta del av. Vilka kreaktioner... oj!!! Men detta innebär ju även att det är kallt, minus 31 grader var det när Anna-Lena och hennes man var där. Klarar man den kyla utan att bli av med både näsa och tår... ja tydligen, Anna-Lena såg hel ut  :-)

 


Det andra restipset var från nere på Kinas sydöstkust, i provinsen Fujian. Där man bland bergen besöker byarna Fujian Tolou. Bilderna visade en fantastisk natur och det speciella med dessa byar är deras konstruktion av bostäder/ fort som byggdes för 700 år sedan. Man har aldrig sett detta sätt att bygga bostadshus eller fort någon annanstans i världen.  Dessa byggnader är skapade för bo och leva i, upp till ca 80 familjer kan bo här.

Bild lånad härifrån.


Hur Anna- Lena berättade och visade dessa två helt olika resemål gör att man verkligen blev sugen på att upptäcka mer av Kina, inte bara Shanghai. Jag hoppas  att Thomas och jag kommer få möjlighet att besöka något av dessa vackra ställen. Har ni några resetips från Kina som ni vill del med er?

Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar